Forskare skapa små Laser med hjälp av Silvernanopartiklar

- Jan 06, 2017 -

Forskare i Finland har banat väg för en ny ras av ultrasnabb nanoskala lasrar. Forskare vid Aalto-universitetet har skapat en laser som arbetar på sådana mycket små skalor, ljuset kan studsa fram och tillbaka bara några hundra gånger.

Plasmic lasern genererar synliga ljusvågor med mörka galler lägen, en första.

De flesta lasrar är beroende av speglar för att generera återkopplingssignalen nödvändiga för laserljus. Nano lasern använder radiative koppling mellan Silvernanopartiklar, istället. De laser-genererande nanopartiklarna är ordnade i en periodisk array, varje partikel--mäta bara 100 nanometer över--akter som en liten antenn.

Den ingående energin som krävs för att utlösa laserljus tillhandahålls av organiska fluorescerande molekyler. Eftersom lasern ljus våglängder och avståndet mellan nanopartiklar match, utstrålar matrisen unisont.

Tiny lasrar kan vara oerhört användbart i vetenskap, men de kan också vara extremt svårt att arbeta med. I det här fallet kan laserljus skapas på sådana små skalor vara alltför kortlivade vara användbar.

Forskare kjolar problemet med hjälp av så kallade andquot; mörk modes.andquot;

andquot; En mörk läge kan förstås intuitivt genom att överväga regelbundna antenner: en enda antenn, när drivs av en ström, utstrålar starkt, medan två antenner--om drivs av motsatta strömmar och placerade mycket nära varandra--utstråla mycket lite, andquot; forskare Päivi Tormsade i ett pressmeddelande. andquot; En mörk mode i en nanopartikel-matris inducerar liknande motsatsen-fas strömmar i varje nanopartiklar, men nu med synligt ljus frequencies.andquot;

Forskarna fann också ett unikt sätt att låta ljus fly ramarna för tiny matrisen.

andquot; Genom att utnyttja den lilla storleken på matrisen, hittade vi en flyktväg för ljuset, andquot; förklaras doktorand Heikki Rekola. andquot; Mot kanterna av matrisen börja nanopartiklarna bete sig mer som vanlig antenner som stråla ut till den yttre world.andquot;

Forskare detaljerade deras nya laseri tidskriften Nature Communications.


Ett par:NANOTRÅD "BLÄCK" AKTIVERA PAPPERSBASERADE TRYCKBAR ELEKTRONIK Nästa:ETEB delta i VISA TPCA 2016