Ny Hybrid bläck tillåta tryckta, flexibel elektronik utan sintring

- Jan 20, 2017 -

Elektroniska kretsar direkt från en penna.
Kredit: Bild artighet av INM - Leibniz-Institut für Neue Materialien gGmbH

Forskning forskare vid INM har kombinerat fördelarna med organiska och oorganiska elektroniska material i en ny typ av hybrid bläck. Detta tillåter elektroniska kretsar som skall tillämpas på papper direkt från en penna, t.ex.

Elektroniken i framtiden kommer att skrivas ut. Flexibla kretsar kan produceras billigt på folie eller papper med hjälp av tryckprocesser och tillåta futuristiska designer med böjda dioder eller input element. Detta kräver utskrivbara elektroniska material som kan skrivas ut och behålla en hög ledningsförmåga under användning trots sin krökta ytor. Några försökte och testade material inkluderar ekologiska, ledande polymerer och nanopartiklar av konduktiv oxider (TCOs). Forskning forskare vid INM--Leibniz-Institut för nya material har nu kombinerat fördelarna med organiska och oorganiska elektroniska material i en ny typ av hybrid bläck. Detta tillåter elektroniska kretsar som skall tillämpas på papper direkt från en penna, t.ex.

Utvecklarna kommer att demonstrera sina resultat och de möjligheter de erbjuder på utmärker B46 i hall 2 på denna åretOch #39; s Hannovermässan som en del av den ledande handeln Visa forskning andamp; Tekniken som sker från 25 till 29 April.

För att skapa sin hybrid bläck, forskarna belagda nanopartiklar av metaller med ekologiska, ledande polymerer och svävande dem i blandningar av vatten och alkohol. Dessa suspensioner kan appliceras direkt på papper eller folie med hjälp av en penna och de torkar utan vidare bearbetning till formuläret elektriska kretsar.

andquot; Elektriskt ledande polymerer som används i OLED, exempelvis som kan också tillverkas på flexibla substrat, andquot; förklarar Tobias Kraus, chef för forskargruppen strukturerabildandet på INM. andquot; Kombinationen av metall och nano-partiklar som vi introducerar här kombinerar mekanisk flexibilitet med robustheten hos en metall och ökar den elektriska conductivity.andquot;

Utvecklarna kombinera de organiska polymererna med guld eller silver nanopartiklar. De organiska föreningarna har tre funktioner: andquot; dels, föreningarna tjäna som ligander, säkerställa att nanopartiklarna förblir hängande i flytande blandningen. några gytter av partiklar skulle ha en negativ effekt på utskriftsprocessen. Samtidigt, säkerställa de organiska liganderna att nanopartiklarna har ett bra arrangemang vid torkning. Slutligen, de organiska föreningarna som fungerar som ´hinges´: om materialet är böjda, de behåller den elektriska ledningsförmågan. I ett lager av metallpartiklar utan polymer slida den elektriska ledningsförmågan skulle snabbt förloras när materialet är böjd, andquot; den materiella vetenskapsmannen Kraus fortsätter. På grund av kombinationen av båda materialen är böjd, den elektriska ledningsförmågan större när allt i alla än i ett lager som är gjord enbart av ledande polymer eller ett lager som gjort rent av metall nanopartiklar.

andquot; Metall nanopartiklar med ligander är redan tryckta formulär elektronik idag andquot; förklarar de fysikalisk kemisten Kraus, tillade att skalen mestadels hade avlägsnas genom en Sintringsprocessen eftersom, medan å ena sidan de kontrollerar ordningen av nanopartiklarna, däremot, de inte är ledande. Han tillade att det är svårt när det gäller materiel som är känsliga för temperatur såsom papper eller polymer filmer eftersom dessa skulle skadas vid Sintringsprocessen. Kraus sammanfattar resultaten av hans forskning, säger, andquot; våra nya hybrid tryckfärger är konduktiv så snart de har torkat samt vara särskilt mekaniskt flexibla och inte kräver sintering.andquot;


Ett par:Konduktiv bläck 2017: Nästa stora saker Nästa:MIT-forskarna utveckla utskrift Process för elektroniska etiketter