MIT-forskarna utveckla utskrift Process för elektroniska etiketter

- Jan 20, 2017-

Tänk dig att kunna läsa elektroniska realtidsdata på en etikett. Exempelvis kunde din barista skriva ut en etikett så att du skulle veta exakt hur varmt ditt kaffe är allteftersom tiden går. Elektroniska etiketter kan visa sig användbart i ett antal applikationer. Denna teknik kan även möjliggöra utskrift elektroniska ytor för ett brett utbud av funktioner.

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology har utvecklat en utskriftsprocess för transistorer som kan göra elektroniska etiketter och liknande ytor en billig verklighet.

– Det är ett enormt behov av utskrift av elektroniska apparater som extremt billig men ger enkla uträkningar och interaktiva funktioner, säger A. John Hart, den Mitsui karriärutveckling docent i modern teknik och teknik vid MIT.

"Vår nya tryckprocessen är en möjliggörande teknik för hög prestanda, fullt tryckt elektronik, inklusive transistorer, optiskt funktionella ytor och allestädes närvarande sensorer."

Utskrift elektronik är inte ett nytt koncept. Bläckstråleskrivare och gummi stämpling tekniker har använts med lackluster resultat. Enligt forskarnas papper publicerades nyligen i tidskriftenVetenskap förskott, dessa tekniker är svåra att kontrollera på små fjäll och tenderar att producera kaffe ringmönster i vilken bläck spill över gränserna. Ojämn utskrifter kan också leda till ofullständig kretsar.

Den teknik som stakats ut iVetenskap förskottinnebär utformningen av nanoporösa frimärken – en typ av stämpel som är spongier än gummi och om storleken på pinky nageln. Dessa stämplar har mönster som är mindre än bredden på ett människohår.

Porositeten av dessa stämplar kan en lösning av nanopartiklar, ett slags bläck, rinna jämnt genom stämpeln och på önskad yta. Detta tillåter en högre upplösning än gummistämpel utskrift.

Kolnanorör används för stämpel. Dessa är starka, mikroskopiska ark av kolatomer ordnade i cylindrar.

– Det är något serendipitous att lösningen på högupplöst utskrift av elektronik utnyttjar vår bakgrund att göra kolnanorör i många år, säger Hart.

"Skogarna av kolnanorör kan överföra bläck på en yta som massiva antal liten penna quills."

För att göra frimärken, utvecklat forskarna använde tidigare tekniker för att växa i kolnanorör på en silicon yta i olika mönster, inklusive vaxkakor och blomma former. Dessa nanorör var belagda med en tunn polymer att säkerställa bläcket skulle penetrera nanotube strukturerna och att nanorör inte skulle krympa när bläcket var stämplat. De infunderas då stämpeln med en liten volym av elektroniskt bläck består av nanopartiklar som silver, zinkoxid eller halvledare kvantprickar.

Den kritiska komponenten att skriva ut dessa precisa, högupplöst mönster är mängden påtryckningar för att stämpla bläcket. Det exakta trycket bestämdes av en modell att förutsäga hur mycket kraft behövs för att stämpla ett jämnt lager av bläck på ett substrat. En tryckmaskin som gjort av en motordriven vält byggdes för processen. Forskarna fast varje stämpel på en plattform som bifogas en fjäder, och de använde detta för att styra den kraft som används för att tryck stämpeln mot underlaget.

– Detta skulle vara en kontinuerlig industriell process, där skulle du har en stämpel, och en rulle som du skulle ha ett substrat som du vill skriva ut på, som en spole av plastfilm eller specialiserade papper för elektronik,"säger Hart. "Vi hittade, begränsat av den motor som vi använde i utskriftssystemet, vi kunde skriva på 200 millimeter per sekund, kontinuerligt, som redan är konkurrenskraftiga med den industriella trycktekniker. Detta i kombination med utskriftsupplösningen som vi visat, är uppmuntrande tiofaldigt förbättring."


Ett par:Ny Hybrid bläck tillåta tryckta, flexibel elektronik utan sintring Nästa:Digital utskrift-färdiga konduktiv bläck mål fullskalig tillverkning