Electrocrystallization: Genombrott i guld nanopartiklar Research

- Apr 07, 2017-

170321100332_1_540x360.jpg

En forskargrupp ledd av professor Flavio Maran vid universitetet i Padova (Italien) och akademiprofessor Kari Rissanen vid universitetet i Jyväskylä (Finland) har publicerat i Journal of American Chemical Society en forskningsstudie som visar hur det är möjligt att erhålla mycket hög kvalitet kristaller bildades av guldnanopartiklar.

"Forskningen på guldnanopartiklar är ett fält av både grundläggande och tillämpad betydelse", förklarar akademiprofessor Kari Rissanen vid institutionen för kemi vid universitetet i Jyväskylä. Röntgenkristallografi är den mest kraftfulla metoden för molekylär-strukturbestämning av dessa nanosystem, men erhålla god kvalitet enkristaller lämpliga för noggrann röntgenanalys har varit flaskhalsen i denna krävande forskning. Detta problem har nu lyckats ta itu med tack vare en elektrokemisk strategi som kallas electrocrystallization.

Röntgen-enkristall fraktionsanalys av guldnanokluster - strukturer bestående av en kärna bildad av dussintals guld atomer kapslas och skyddas av ett skikt av molekyler - har den inneboende begränsningen att god kvalitet enkristaller är mycket svåra att erhålla. Laget har utvecklat en elektrokemisk metod som gör det möjligt att växa hög renhet kristaller i stora mängder och mycket hög kristallo kvalitet. Genom att tillåta en mycket liten ström att flyta mellan två elektroder, kan genereras täta skogarna i millimeter lång enkristaller direkt på elektrodytan.

"Genombrottet naturen hos denna electrocrystallization metod", fortsätter professor Maran ", lades i praktiken av den enda kristallröntgenkristallografisk bestämning av strukturerna för fyra olika nanokluster vardera bildade av 25 guld atomer. Inte endast dessa framgångsrika resultat validerade effektiviteten av elektrokemisk teknik, men också lett till upptäckten att en av dessa kluster kristalliserar genom att bilda nålar bestående i parallella kedjor av sammankopplade guldnanokluster, precis som en multipel-strand halsband gjord av guld "pärlor" av endast en miljard av en meter ."


Ett par:Silver Nanoparticle används i stor utsträckning Nästa:Catalytic Glas gör Metal Recycling Easy