Catalytic Glas gör Metal Recycling Easy

- Apr 06, 2017-

Kolvar med inbyggda nanopartiklar gör kemister att enkelt återanvända värdefulla katalysatorer

Lab glas med inbyggd palladiumnanopartiklar   gör återvinning och återanvändning av värdefulla metallkatalysatorer enklare än någonsin tidigare.

Metaller som platina eller guld kan katalysera en uppsjö av kemiska reaktioner, men de är dyra, vilket är anledningen till kemister återanvända och återvinna dem. Vanligtvis behöver den fasta katalysatorn som skall separeras genom filtrering och renas efter en reaktion, vilket kan innebära en del är förlorat och återhämtning kan vara särskilt svårt om någon av reaktionsprodukterna är fast också.

114875_shutterstock_522023443.png


Nu   Xiang Fei   från National University of Singapore och kollegor har belagda kolvar med palladiumnanopartiklar, vilket innebär kemister kan helt enkelt tom och skölja reaktionskärlet och sedan använda dem för att katalysera nästa reaktion.

Som metallnanopartiklar inte fastnar till glas, täckt Fei team glaset med en mikro matta gjord av silikon nanotrådar och de belagda dem med en klibbig protein som liknar den som musslor använder för att fästa sig på ytor. Den belagda kolven fortfarande katalyserade reaktioner effektivt efter att ha använts 20 gånger, medan en kommersiell katalysator effektivitet minskar kraftigt efter att den har återanvänt endast en gång.

Fei laget såg ingen minskning i den katalytiska kolven effektivitet när den används för att producera flera gram produkt, men det är inte klart ännu om metoden skulle fungera i industriella stora reaktorer.

Ett par:Electrocrystallization: Genombrott i guld nanopartiklar Research Nästa:Med bläckstråleutskrifter att bygga intelligenta flexibla hybridkretsar