Silver nanopartiklar kan produceras i ekonomiskt sätt

- Sep 26, 2017-

Persson Ulla | TNN | 29 aug 2017, 10:08 IST

KANNUR: Med tillkomsten av nanoteknik, forskningar på syntesen av nanopartiklar har också fick sitt genombrott för sent.

Ett forskningsarbete av R Sithara, som bedriver MTech vid Institutionen för kemiteknik, National Institute of Technology, Tiruchirappalli, har nu funnit att Silvernanopartiklar (AgNP) kan syntetiseras från silvernitrat på ett ekonomiskt sätt.

Silvernanopartiklar används i antimikrobiella beläggningar, textilier, sår dressing och biomedicinsk enheter.

Sithara, hennes forskning guide P Kerstin och studiekamrater P Linethe och C Arun hävdade att Acalypha hispida (chenille växt eller kattens svans), en gemensam anläggning, skulle kunna användas som reduktionsmedel i processen. S per-Åke Agnevik, en lärare från nanomaterial och solenergi konvertering lab på Institutionen för kemi vid Institutet, stöd för påståendet.

Papperet, 'Ekonomiskt syntes av Silvernanopartiklar använder bladextraktet Acalypha hispida och dess tillämpning för detektion av Mn(II) joner', publicerad i senaste numret av Journal of Advanced Research, öppnar upp nya möjligheter i miljövänligt och ekonomisk syntes av nanopartikelportföljen, tillsammans med sin ansökan för detektion av manganjoner.

Även gröna syntesen använder en mängd reduktionsmedel, inklusive komjölk, växt extrakt, mikrober, och andra element, användningen av grön växt extrakt har förvärvat betydelse på grund av dess tillgänglighet, kostnadseffektivitet bland andra fördelar, sade Sithara, bosatt i Edapal i Malappuram.

”Acalypha hispida användes eftersom det är en gemensam anläggning som kan odlas överallt”, sa hon. Detta gör studien betydande som ingen annan forskningsstudie som använder prydnads växten har rapporterats hittills.

”Till skillnad från konventionella bruket av kokning för att få blad extrakt, här bladen spolades i dubbel destillerat vatten, krossade med en mortel och stöt efter tillägg av 100 ml metanol, för att säkerställa kvaliteten på nanopartiklar”, hon sa.

Projektet har valts ut för finansiering av Tamil Nadu Statens råd för vetenskap och teknik (TNSCST).


Ett par:Tunna p-typ III-nitridskikt för att förbättra effekterna av ytplasmoner Nästa:Ledande bläck i 2017: De nästa stora sakerna I den här artikeln kommer vi kortfattat att beskriva framstegen inom flera framväxande sektorer samtidigt som vi identifierar de senaste trendiga, snabba applikationsområdena.